Matchfunding

Vanaf nu dragen alle provinciale afdelingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds bij aan crowdfundingcampagnes, als onderdeel van het programma Leve het Geven. Makers en instellingen die een crowdfundingcampagne starten op voordekunst kunnen daarbij een donatie ontvangen van één van de twaalf provinciale afdelingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Hoe werkt matchfunding?

Als je als maker of instelling een creatief idee hebt dat je mogelijk wilt maken door middel van crowdfunding, kan het Prins Bernhard Cultuurfonds door middel van een donatie bijdragen aan het project. Dit noemen we matchfunding.

  1. Je start een crowdfundingcampagne op voordekunst.
  2. Projectmedewerkers van voordekunst schrijven voor jouw project een aanvraag en leggen dit voor aan het Prins Bernhard Cultuurfonds. Jij hoeft hier als maker of instelling niks voor te doen, al het contact loopt via voordekunst.
  3. Het Prins Bernhard Cultuurfonds beoordeelt de aanvraag en beslist of en hoeveel zij willen bijdragen.
  4. Aanvraag goedgekeurd! Wij storten het bedrag bij op de teller van de crowdfundingcampagne!
Meld vandaag nog jouw idee aan en ontvang mogelijk een bijdrage van het Prins bernhard cultuurfonds!
Lees meer
Meld direct jouw creatieve idee aan!
Wil je eerst uitzoeken of crowdfunding iets voor jou is? Doe hier de Quickscan!

Projecten die een bijdrage ontvingen vanuit het programma Leve het Geven

Cabaretvoorstelling: Spijtig

Boris-Johannes heeft de cabaretvoorstelling SPIJTIG gemaakt waarmee hij afstudeert aan de Koningstheateracademie in ‘s Hertogenbosch. Afgelopen jaren is hij behoorlijk ziek geweest en heeft hij veel te maken gehad met ‘het leven en de dood’.

‘Deze gebeurtenis stelde in een hele korte tijd heel veel vragen. Wat kan ik echt niet missen en waar wil ik helemaal vanaf? Hoe wil ik leven als ik dit overleef? Kortom, wat is er nu echt belangrijk wanneer de dood op de stoep staat. Daar hebben we het over in mijn voorstelling. Ik vertel verhalen, zing liedjes en neem je mee op sleeptouw langs de kronkels van mijn brein. Samen verwonderen we ons over het leven, de liefde en de dood.’’ Dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en meer dan 70 donateurs heeft de campagne ‘SPIJTIG’ het doelbedrag van 4.100 euro gehaald!

campagnepagina van Boris-Johannes
"Kunst, beweegt ons, houdt een spiegel voor en schudt ons wakker. Zeker beginnende kunstenaars verdienen een podium. Ze zijn vernieuwend!"

- Een donateur op de campagnepagina

Documentaire: Begrijp me

Hoe kan je dansen zonder muziek te horen? En hoe ziet dans eruit als hier gebarentaal in wordt verwerkt? Katja Grässli maakt samen met Pawel Moléda en Sharon Wesseling een dansvoorstelling. In deze crossover van gebarentaal en dans doen zij onderzoek naar wat mensen verbindt. Filmmaker Jef Monté volgt dit proces en maakt de documentaire “Begrijp Me”.

“Binnen de reguliere podiumkunsten wordt nu nog nauwelijks rekening gehouden met het gegeven dat een deel van het potentiële publiek auditieve informatie mist. Met de voorstelling en het tonen van de documentaire willen we hier verandering in brengen. De voorstelling is door het gebruik van gebarentaal ook toegankelijk voor doof en slechthorend publiek.” Dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant als matchfundingpartner, is de crowdfundingcampagne van Katja Grässli geslaagd.

campagnepagina 'Begrijp me'
"Ziet er nu al veelbelovend uit! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat."

- Een donateur op de campagnepagina

Documentaire: Focus op mij

Journalistiekstudenten Tess Marteijn en Sophie Neuvel maken een documentaire over jonge vrouwen met ADHD. Met een passie voor maatschappelijke problematiek frustreert het duo zich over dat vrouwen niet altijd de zorg of erkenning krijgen die zij verdienen.

“Daarnaast verbaast het ons hoe eenzijdig het beeld van ADHD anno 2021 nog steeds is. Men ziet hierin nog steeds alleen het topje van de ijsberg wat symptomen betreft. Wij hopen het stereotype beeld van ADHD te doorbreken en meer begrip te creëren voor vrouwen met ADHD”, zeggen Tess en Sophie. Dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht als matchfundingpartner, is de crowdfundingcampagne van Tess en Sophie geslaagd. Hyper de piep, hoera!

campagnepagina Tess & sophie
"Een belangrijk onderwerp en goed dat jullie hier de schijnwerper op willen richten. Mooi maatschappelijk betrokken."

- Een donateur op de campagnepagina

Angelique Keramiek: een nieuwe oven

De oven van pottenbakker Angelique is stuk. Daarom is het tijd voor een nieuwe, duurzamere elektrische oven voor haar zelfstandige pottenbakkerij in haar atelier in Amsterdam. Naast haar eigen werk geeft zij hier pottenbak les en geeft ze workshops. Veel verschillende mensen maken dus gebruik van deze oven en zijn gebaat bij een nieuwe en grotere ovenMede dankzij matchfundingpartner het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland is de crowdfundingcampagne van Angelique Homberg geslaagd!

”In 1994 ben ik afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie van de afdeling keramiek. Sindsdien heb ik een zelfstandige pottenbakkerij in mijn atelier aan de Bellamystraat in Amsterdam. Al mijn werk ontstaat op de draaischijf. Ik werk niet met een concept maar richt mij op de vorm vanuit een ambachtelijke benadering van draaien.” Dankzij 111 donateurs en matchfundingpartner het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland is de crowdfundingcampagne van Angelique Homberg de geslaagd!

campagnepagina Angelique
”Ik doneer omdat Angelique een fantastische keramist is en ik nog veel van haar wil leren en nog veel van mijn creaties in haar nieuwe oven wil bakken.”

- Een donateur op de campagnepagina

Nog meer creatieve projecten bekijken?

Benieuwd welke creatieve projecten mede mogelijk zijn gemaakt door donateurs en een matchfundingbijdrage van Prins Bernhard Cultuurfonds? Bekijk de projecten gesteund door Leve het Geven.

Aan het woord:Cathelijne Broers, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds

“Hoe mooi is het dat we met deze unieke samenwerking het belang én het plezier van particulier geven aan kunst en cultuur nog eens goed onder de aandacht kunnen brengen. Met ons netwerk van provinciale afdelingen gaan we er als Prins Bernhard Cultuurfonds meteen vanaf de start actief mee aan de slag, voor al die cultuurmakers in Nederland die geld kunnen gaan ophalen voor hun projecten. Fantastisch dat het ministerie van OCW dit initiatief zo ruim steunt. Particuliere giften zijn echt een onmisbare aanvulling op overheidsfinanciering.”