Verdubbel je donatie op voordekunst!
In november en december verdubbelt onze partner Prins Bernhard Cultuurfonds donaties aan specifieke projecten op voordekunst! Zo wordt er bij een donatie van 50 euro, ook 50 euro vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds bijgelegd en ontvangt de maker 100 euro! Dubbele steun dus!
De projecten zijn uitgekozen aan de hand van de specifieke criteria van het Prins Bernhard Cultuurfonds (je kunt hier meer lezen). Alle provinciale afdelingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds doen mee met deze verdubbelaarsactie! Er wordt maximaal tot en met 750 euro verdubbeld per geselecteerd project.
De verdubbelaar is ingezet bij 10 verschillende projecten waaronder 100 MJ, ReDiscover Me ‘Ik en de Ander’ en WEI, achter de mist.
Publicatie 100MJ
Van 24 november tot en met 28 november worden de donaties aan de campagne van Bas Kosters verdubbeld!
Bas Kosters maakt een boek over een persoonlijk en intuïtief tekenproject dat heeft geresulteerd in een serie van 100 tekeningen gebaseerd op de beeltenis van Michael Jackson. Het gaat over hoe wij gevormd worden door de ogen van anderen en Bas onderzoekt de reikwijdte van onze identiteit en herkenbaarheid met dit project.
Bekijk de campagne en verdubbel jouw donatie >
De verdubbelaar is actief van 24 tot en met 28 november.
ReDiscover Me ‘Ik en de Ander’
Van 27 november tot en met 1 december worden de donaties aan de campagne ReDiscover Me ‘Ik en de Ander’ verdubbeld!
De inclusieve dansvoorstelling ‘Ik en de Ander’ nodigt je uit om op een nieuwe manier naar je eigen lichaam te kijken. De maatschappij wijst ons nog te vaak op onze ogenschijnlijke gebreken en imperfecties. ‘Ik en de Ander’ laat je kennismaken met een andere benadering. Wanneer je lijf niet meer werkt zoals de maatschappij verwacht en opdraagt, hoe vind je dan de kracht om dat lijf te omarmen? In ‘Ik en de Ander’ toont een diverse groep dansers met en zonder een chronische ziekte en/ of fysieke beperking het alternatief.
Bekijk de campagne en verdubbel jouw donatie >
De verdubbelaar is actief van 27 november tot en met 1 december.
WEI, achter de mist
Van 29 november tot en met 3 december worden de donaties aan de campagne WEI, achter de mist verdubbeld!
‘Wei: achter de mist’ vertelt het verhaal van de familie Lenssen en geeft het leven van achter de mist (dementie en zorg) een stem. Ruud is documentairemaker en hij besloot het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast te leggen in de documentaire ‘Wei, zorgen voor pap’. De voorstelling is een toevoeging op de documentaire.
Bekijk de campagne en verdubbel jouw donatie >
De verdubbelaar is actief van 29 tot en met 3 december
Geef op Giving Tuesday!
Giving Tuesday is dé dag na het kortingsfestijn op Black Friday (voor winkels) en Cyber Monday (voor webshops). Een wereldwijde actiedag om goed te doen. Op deze dag staat niet kopen maar geven centraal!
Geven en Delen!
Giving Tuesday is de ideale aanleiding om wat extra’s te geven. Het is daarom goed om als maker je publiek op deze dag extra te stimuleren. Doe een oproepje op je instagram, verstuur een extra nieuwsbrief of bedenk een leuke actie. Ook als kunstliefhebber kun je deze dag gebruiken om je favoriete maker te delen met familie en vrienden. Zo introduceer jij jouw favoriete maker bij nieuwe potentiële fans/donateurs.
Doneer jij vandaag ook aan kunst & cultuur? Bekijk bijvoorbeeld de projecten die je nu kan steunen op voordekunst! Of doneer hier aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en maak samen cultuur mogelijk!
Weet je nog niet welke manier van geven het beste bij je past? Doneren kan op verschillende manieren: eenmalig, structureel of op projectbasis. Doe de Quickscan en we helpen je op weg.
Meer informatie over GivingTuesdayNL en deelnemende organisaties vind je hier.
Into The Great Wide Open introduceert De Basisbeurs
Veel Nederlandse artiesten hebben een moeilijke periode achter de rug. Zij hebben gedurende anderhalf jaar niet tot weinig kunnen optreden, en zijn hierdoor veel inkomsten misgelopen. Om deze artiesten een steuntje in de rug te bieden lanceerde Into the Great Wide Open de “Basisbeurs”. Gedurende een half jaar worden zeven artiesten gesteund met €5400,-. Het geld voor de Basisbeurs werd opgehaald via donaties van publiek en kaartkopers. Zo konden kaartkopers van Into the Great Wide Open ervoor kiezen om het bedrag (of een deel van het bedrag) van de aankoop van het kaartje te doneren - een fantastische manier van geven!
De artiesten zijn geselecteerd door het team van Into The Great Wide Open, bestaande uit programmeurs, producenten, marketeers en de dagelijkse leiding van het festival. De artiesten zijn niet verplicht om tegenprestaties te voldoen, maar zullen het publiek wel op de hoogte houden van alle liedjes, schrijfsels, schetsen, dagboeken, albums en ander moois. Hopelijk kunnen de artiesten op deze manier toch een (nieuwe) crowd aan hun act verbinden!
Popmuziek en het mecenaat
Op 20 september verscheen een nieuwe uitgave van Boekman Extra, helemaal gewijd aan de vraag hoe het publiek zou kunnen ‘opkomen’ voor popmuziek. De band tussen fans en makers is in de popmuziek van oudsher sterk. Toch is er ook veel schroom en ongemak in de stap naar het vragen van steun te vinden. Want,: zijn muziekliefhebbers bereid hun favoriete bands en muzikanten ook echt rechtstreeks te ondersteunen? Hoe ziet die steun er dan uit? Wie moeten het geven? En vooral: hoe zetten muzikanten dit op een goede manier in gang?
Allemaal vragen die passen binnen het (onderzoeks)programma Leve het Geven. Daarom organiseerden Leve het Geven, de Boekmanstichting en Universiteit Utrecht een werksessie over popmuziek en over de vraag of mecenaat ook denkbaar is in deze scene. Waar liggen de kansen én wat zijn de obstakels?
Helleke van den Braber (hoogleraar Mecenaatstudies) en Rocco Hueting (toetsenist De Staat) spraken over de misverstanden en benodigdheden in pop mecenaat:
“Bereidheid om vraagschaamte en geefgêne te overwinnen. Als je om hulp vraagt, doe je dat vanuit een behoefte aan meer draagvlak voor je werk en grotere autonomie. Tegelijk roept het schaamte op: wat als ik m’n onafhankelijkheid verlies, teveel een bedelaar lijk, of te weinig terug kan geven aan al die genereuze en loyale fans? Hoe met opgeheven hoofd te vragen, hoe onbezwaard te geven?”
Ook deelde Charlotte Wessels haar ervaringen over donateurs en Patreon:
“Ik heb een keer een nogal persoonlijk nummer geschreven voor mijn Patreon. Toen bleken mijn Patreons buiten mijn weten om een videoclip voor dit nummer te hebben gemaakt en ook een lieve video waarin ze me allemaal bedankte voor het afgelopen jaar. Toen had ik zoiets van; waarom bedanken jullie mij? Jullie zijn toch degenen die mij ondersteunen?! Dat raakte me echt heel erg.”
Vervolgens deelde André, Yosha en Atze drie uitdagingen voor popmuziek en het mecenaat na aanleiding van hun artikel in de Boekman Extra Popmuziek en mecenaat.
Uitdaging #1 – Is er een rol voor de overheid weggelegd bij het bevorderen van mecenaat in de popmuziek? Wat zou die rol moeten zijn en hoe is de overheid hiertoe te bewegen?
Uitdaging #2 – Hoe vergroten we het verdienvermogen en de veerkracht van de popmuzieksector? Welke nieuwe wegen staan daarbij voor makers open, en zijn zij bereid die wegen ook in te slaan?
Uitdaging #3 – Hoe kunnen popmuzikanten hun trouwe achterban over de streep trekken om geld te geven? En hoe kunnen ze die achterban bewegen om niet alleen een projectgerichte maar ook een structurele bijdrage te leveren?
Benieuwd naar de besproken input, kansen en vragen van deze sessie over popmuziek en mecenaat?
Wil je op de hoogte blijven van alles rondom Leve het Geven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Bedankt alle aanwezigen en in het bijzonder Charlotte, André, Yosha en Atze voor het delen van jullie ervaringen en uitdagingen!